Selecteer een pagina

Ben je op zoek naar een prachtig dorp in Le Marche (ook wel De Marken in het Nederlands) dan lijkt er 1 stelregel op te gaan: ligt een dorp hoog bovenop een heuvel dan is het waarschijnlijk prachtig. Ligt het op het vlakke land dan is het nieuw en saai en kun je er naar de supermarkt. In deze blog vind je daarom de 5 mooiste dorpen in deze prachtige Italiaanse regio.

1. Montedinove

Montidinove is klein maar fijn. We bezochten het op een avond en waren diep onder de indruk van het schilderachtige uitzicht (zie ook introfoto) over het landschap vlakbij het dorpsplein. Wauw… ik denk het mooiste landschap dat ik ooit heb gezien. Bijna onwerkelijk, alsof je naar een schilderij zit te kijken en jezelf moet knijpen dat het echt is. We zeiden ook tegen elkaar: “Zelfs met de allerbeste camera van de wereld, krijg je dit niet zo mooi als in het echt.” Klik hier voor de beste hotel suggesties in Montedinove.

2. Ripaberarda

Bij toeval reden we langs dit dorp toen we uit Ascoli Piceno kwamen, waar we helaas vrij slecht weer hadden. Mede daardoor sprak deze kleine stad ons waarschijnlijk niet zo aan. Het schattige Ripaberarda maakte veel goed. We zagen het op een heuvel liggen en besloten nog even een kijkje te nemen. Behalve een paar dorpsjongeren (die ons lang gade sloegen) en veel katten, kwamen we verder geen mensen tegen. Dit kleine dorp is echt prachtig. Zeker een kijkje gaan nemen als je hier langs rijdt.

3. Offida

Offida is een bijzonder fraai dorp waar het markt was, toen wij op bezoek waren en ook hadden we de mazzel dat er voor een opera werd gerepeteerd in het prachtige oude theater in het hart van het dorp en daar mocht je gratis van genieten. Offida is een volwaardig dorp dat volop horeca heeft en ook nog een aantal bezienswaardigheden zoals een museum en een interessante kerk met prachtige oude fresco’s: chiesa di Santa Maria della Rocca. Wil je overnachten in Offida? Op Hotelchecker.nl vind je een overzicht met de mooiste hotelkamers in Offida.

4. Ripatransone

Ripatransone is eigenaar van de smalste steeg in Italië. In dit gezellige dorp waren wij op zaterdag/marktdag en sloegen we volop Italiaanse kooktijdschriften in (veggie en vegan!) en kochten we een percolator voor bijna niks. In eerste instantie lijkt het leuke centrum vrij compact maar het dorp slingert nog vrij breed uit over de heuvel en we waren dan ook flink verdwaald na een flinke wandeling door alle prachtige straten. Echt een aanrader, ook het caféetje met een western balkon op het grote plein. Heerlijk gebak!

5. Montefiore dell’Aso

Toen we op het terras zaten in Montefiore keken we uit op Ripatransone. Heel bijzonder! In dit prachtige dorp is het ook heel rustig. Er is wat eetgelegenheid, een supermarktje, een winkeltje met tijdschriften en een caféetje. De sfeer is kalm en rustgevend. Wij ontdekten een verlaten pand waarvan de deur open stond en konden het niet laten even stiekem binnen te kijken. Dat is dus mijn idee van ‘living on the edge’, heel spannend! Er was een prachtig beeld in de muur verwerkt, dus onze ontdekkingstocht was zeker niet voor niets. Meer inspiratie? Bekijk ook deze blog met de 10 mooiste plekken in De Marken.